onsdag 21 oktober 2009

Vakna upp, svenska folk!


Igår kväll läste jag i det nya numret av tidningen Djurens rätt. Jag vet inte varför ämnet "köttkonsumtion och klimatet" gör mig så fruktansvärt upprörd. Det är nåt med hyckleriet, tror jag. Alla dessa människor som är så väldigt oroliga över klimatförändringarna men likväl fortsätter med sitt köttätande. Visst, alla vet kanske inte hur det ligger till, men många har hört budskapet vid det här laget: Kött är det sämsta man kan äta för klimatet! Om man ska välja är det bättre att strunta i både ekologiskt och närodlat och istället byta ut köttet mot vegetariska proteiner.

Stefan Wirsenius är doktor i miljövetenskap och verksam vid Institutionen för energi och miljö på Chalmers. Följande citat av honom är värt att lära sig utantill, och sen sprida till alla som säger att de vill göra något för klimatet. "Jämfört med bönor orsakar produktionen av nötkött 99,5 procent mer växthusgasutsläpp. Så är det även om bönorna har odlats i Sydamerika och nötdjuren har levt i Sverige."

4 kommentarer:

 1. Jo, visst. Det är säkert rätt men det är inte självklart att alla vet vilket samband det finns mellan köttproduktion och växthuseffekt. Jag har t ex ingen koll på hur det fungerar? Skulle du vilja förklara?
  Samtidigt skulle jag vilja skaka liv i allätare, vegetarianer och veganer. Det är så lätt att sätta likhetstecken mellan klimatsmart, etiskt och veganskt medan man glatt köper "alternativa" produkter med massor av palmolja. Varför vaknar vi inte alla upp för detta med palmolja? Det är inget skämt. Det är en allvarlig djurrättsfråga och en allvarlig miljöfråga. Det är en fråga om apungars rätt att slippa se sina mödrar skjutas framför ögonen och om allas vår rätt till bevarade regnskogar. Jag blir genuint ledsen när jag tänker på den "sömn" som finns kring denna fråga. Som om problemet inte existerade. Snälla kan vi inte hjälpas åt att göra något åt det? Kan inte åtminstone alla vi som vet försöka hjälpa varandra att undvika palmolja (vilket väl innebär att undvika kokosprodukter också då...)? Att åtminstone försöka att inte samarbeta med denna cyniska grymhet, detta brutala djurplågeri, lika hemskt som köttfabriker? Snälla låt oss börja där vi står och försöka sprida kunskapen! Jag ber er inte göra det åt mig. Ansvaret är ditt, mitt och allas, men jag ber er som p g a era rakryggade ickevåldsgärningar har en speciell tyngd i er röst när ni höjer den till den förtrycktes försvar att sluta er till kampen också i denna fråga, att hjälpa oss som försöker stoppa palmoljeproduktionen genom att delta i synliggörandet av vad som faktiskt händer. Ni har redan mycket att göra, jag vet. Men kanske ändå lite? Ni har många veganska vänner. Skulle ni vilja sprida det bland dem? Det skulle göra skillnad. Inte så att jag ska slippa, utan så att vi ska bli fler som kämpar för det. Ni kanske redan gör det? Vad vet jag? Jag skäms för att be er göra mer, ni gör redan så mycket mer gott i världen än jag. Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet och glädje över de stora uppoffringar ni redan gör på olika sätt. Långt mycket större än mina. Jag skulle bara vilja be er använda något lite av den tyngd som er röst har, den moraliska auktoritet ni besitter för just denna fråga. Ni kan inte göra allt, kan inte prioritera allt, ta ansvar för allt. Ingen kan det. Jag har ingen rätt att be om detta, men jag gör det ändå. Kan inte låta bli... kan inte se de apungarna i ögonen och säga att jag inte ens försökte...

  Med hoppets välsignelse,
  Josefin

  SvaraRadera
 2. Det var mycket intressant fakta om bönor och kött! Finns det någon textkälla att hänvisa till?
  Bra blogg, följer den sedan några månader.

  SvaraRadera
 3. Tack Josefin och Rikard! Återkommer med tankar kring era frågor...

  SvaraRadera
 4. Bara en rättelse. Jag har kollat detta med palmolja och kokos. Det är inte samma sak. Jag hade fel i detta. Den vidriga produktionen av palmolja kommer från odlingen av oljepalmen som inte alls är samma sak som kokospalmen så att undvika palmolja behöver alltså inte alls innebära att undvika också kokos. Jag ber om ursäkt för sakfelet.

  SvaraRadera