Fredag kväll. Snart första advent. Ser fram emot en (nästan) ledig helg.
Inspirerad av min vän Josefins engagemang mot palmoljan läste jag noga den artikel om plantager i Colombia som skickades ut med materialet för Globala veckan. Det är Magnus Linton som skrivit artikeln, och det är fruktansvärt att läsa om vad som hände i regionen Bajo Atrato för ett tiotal år sedan: tusentals människor fördrevs, många mördades, för att paramilitära grupper skulle få mark för odling av palmolja. Nu har i alla fall regeringen erkänt att brott har begåtts, men om familjerna får tillbaka sin mark är nog tveksamt. Och det är ett svårt arbete att gräva upp palmer som har fått växa i några år. Läs artikeln här.
Den mesta palmoljan går fortfarande till livsmedel, men nu vill man dessutom satsa på denna olja som råvara för diesel till bilar. Det skulle naturligtvis ytterligare förvärra läget för människor och djur som lever i eller nära de skogar som huggs ner då nya oljeplantager ska anläggas. Greenpeace har en kampanj mot denna utveckling, läs frågor och svar om detta här.
Enligt Naturskyddsföreningen är det inte ett vettigt alternativ att bojkotta produkter med palmolja. Dels är det nästan hopplöst då det finns i så många produkter, men framför allt menar de att producenterna då bara skulle ersätta oljan med någon annan lika dålig produkt, som sojaolja. Vad man däremot kan och bör göra är att upplysa sin lokala handlare om konsekvenserna av storskalig palmoljeproduktion och fråga vilken policy (om någon) som finns för palmolja. Företagen "måste ta ansvar för varifrån och hur palmoljan produceras" skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida. "Det krävs kriterier för finansiellt stöd (genom biståndsorganisationer, privata eller offentliga finansiella institutioner) till exportorienterade monokulturer som oljepalmsplantage, stöd till organisationer på plats i produktionsländerna och lyhördhet för deras analys av behov av åtgärder."
fredag 27 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
TACK! Du har verkligen lagt ner tid och arbete på detta. Du har skaffat mycket kunskap, det märker jag. Likväl har jag ett par frågor. Att det är hopplöst att bojkotta palmolja stämmer. Det finns i nästan allting. Men är det ändå inte meningsfullt att dra ner konsumtionen där det ändå går? Klassiska exempel är chips och tvål. Det finns utan palmolja. Vad kan man göra för övrigt? Kanske kan man organisera kampanjer där många ringer samma företag och frågar vad de menar med "vegetabiliskt fett" (oftast palmolja) och vad de har för planer för att lägga om till annan olja. Det känns lite hopplöst att bara säga att om man slutar med palmolja så kommer man med något annat oetiskt alternativ. Nog måste det väl finnas hopp och något vi kan göra? Aktioner i livsmedelsbutiker? Infokampanjer? Annat? Det stämmer som Naturskyddsföreningen säger att företagen måste ta ansvar men tyvärr är det väl som vanligt att om inte allmänheten hjälper till att ta ansvar så gör inte företagen det heller. Vad kan vi göra? Har du eller någon annan fler idéer? Återigen TACK för att du är villig att uppmärksamma denna viktiga fråga.
SvaraRaderaMed värme,
Josefin