måndag 12 december 2011

CPT Sverige söker kontakt!

I helgen hade vi möte med CPT Sverige här hemma hos oss i Mjölby. Det är nu fem svenskar som har gått Christian Peacemaker Teams månadslånga utbildning. Inger Styrbjörn arbetar med teamet i Hebron, Palestina, sex månader per år. De andra är reservister, vilket betyder att man är ute ca en månad per år.

Vad gör då CPT? Organisationen vill, sedan 25 år, bjuda in kristna till ett ickevåldsalternativ till krig. Man vill utforska hur kraften i Guds sanning och kärlek kan gestaltas i konkreta situationer av våld eller förtryck. I Colombia följer man lokala människorättskämpar för att minska risken för våld mot dem. I Kanada står man med ursprungsbefolkningen då de ingriper mot skogsskövling på deras land. I Palestina arbetar man med lokala grupper bland annat för att säkra lantbrukares och herdars rätt att arbeta utan att bli trakasserade av bosättare. I kurdiska Irak förmedlar man till omvärlden vad som händer med de människor som hamnat i riskzonen för iranska eller turkiska bombningar. Se gärna introduktionsfilmen på tio minuter om CPT:s arbete som finns här på deras hemsida.

Jesus utmanar oss att följa honom, inte bara i krigssituationer utan också här i våra egna sammanhang. CPT har i Sverige bland annat firat mässa utanför Migrationsverket i Malmö och bjudit in till samtal om den flyktingpolitik som vägrar förföljda människor en fristad i vårt land. Man har också hållit workshops om praktisk kristendom, ickevåld och motstånd mot förtryck. Bjud gärna in oss till din församling!

På mötet i helgen beslöt vi att börja ge ut ett mail-nyhetsbrev en gång i kvartalet. Genom att sprida kunskap om CPT:s arbete hoppas vi skapa ett nätverk av människor som vill stödja CPT och/eller bli CPT:are. Första delmålet är att få ihop en grupp som vill resa på en delegation till Palestina någon gång under 2013. Det skulle då bli den första delegationen på svenska. En sådan resa, på 10-12 dagar, ger kunskap om kristet ickevåldsarbete och inblick i hur CPT jobbar.

Låter det intressant? Anmäl din adress till mig om du vill få nyhetsbrevet.Amy leker med barn i Halabja under delegationen till norra Irak våren 2011.

2 kommentarer:

  1. Hej! Kan du skriva källorna eller vart man kan få mer info om NEAT?

    SvaraRadera
  2. Deras egen hemsida: http://www.neat.se/
    Ofogs sida: http://www.ofog.org/neat

    SvaraRadera