onsdag 19 maj 2010

15 dagar på Göteborgs häkte

Nedanstående är från anteckningar jag gjorde mellan den 27 april och den 12 maj, då jag avtjänade femton dagar för att inte ha samverkat med övervakningen (vilken syftar till att få mig att välja bort civil olydnad).

"Välkommen - får jag säga då!" sa den ansvarige i receptionen, en stor man med rödlätt hår. Jag kände mig tacksam över hans attityd.
Halv fyra hade jag tagit hissen upp till häktet. Halv fem var intagningsproceduren klar och jag var inlåst i cellen.
Kl 22: Inget skuldbeläggande från någon. Skönt. De flesta vakter jag mött hittills har varit trevliga. Det är en restriktionsavdelning (fast jag har ju inga restriktioner). Ev kan jag flyttas till en gemensamhetsavdelning senare.
Cellen ser ut ungefär som i Norrköping. Fast man kan inte tända och släcka taklampan själv. Mellan galler och persienn ser jag den nya tingsrättsbyggnaden.

Kl 7:30. Det är tyst och lugnt här. Eller välisolerat kanske. Har sovit gott. Avslutade gårdagen med att se intervjun med Annika Östberg. Den var fin. Man får sympati för henne.
Nu har några personer intagit sina kontor i tingsrätten. Ser en man som sitter och äter framför sin dator. Jag undrar om han skulle se mig, om jag vinkar just när han tittar hit.
Kl 11:20. Så roligt att träffa Britt! (Min vän och diakonkollega som jobbar inom kriminalvården.) Vi satt och pratade i en halvtimme.
Kl 15:50. Dagen känns väldigt lång. Jag har fått duscha. Annars har jag inte varit utanför cellen (förutom för toa-besök). Min kontaktperson var här en kort stund, med information. Hon säger att hon ska skicka iväg placeringsunderlag i denna vecka, så att jag kanske får en anstaltsplacering nästa vecka.
Kl 19:00. Det blev promenad, kl 16, samtidigt som middagen kom. Ett litet utrymme på taket. Det regnade. Utsikt över nya Ullevi.


Jag försöker njuta av att ha gott om tid. Saknar ju inte sysselsättning (fyra böcker, reflektioner att skriva, föredrag att förbereda). Det går rätt bra. Tiden går långsamt, men det känns okej.

Kl 12. Känner mig uppåt idag. Lite träning efter frukost (i en lite större cell med träningscykel och några styrketräningsmaskiner), dusch, promenad. Tänkte på Seeds of Hope, deras avrustningsaktion i England 1996. Sjöng "With my hammer" på promenaden.
Kl 16. Känner mig lite gråtmild. Kommer inte att kunna ringa idag (inte fått telefontillstånd). Nu kom maten. Jag fick extra pålägg av X - mycket trevlig vakt, från Ungern - och när jag sa tack sa hon "Du behöver inte tacka." Så fint! "Vi kvinnor måste hålla ihop." Jag blir rörd, börjar nästan gråta.
Kl 20. Ska se programmet på 4:an om kungen. Förbereda några brev att lämna ut imån bitti. Jag har lyxigt mycket mat i hyllan: knäckebröd, marmelad, the, kakor jag köpte av kiosk-killen. Jag har det bra.

6 kommentarer:

 1. tomas lundström19 maj 2010 kl. 12:18

  tack för att du delar med dig av dina anteckningar annika.

  SvaraRadera
 2. Tack Annika! Så fint.... Två frågor:
  a) Vad föreställer bilden? Är det rastgården?
  b) With my hammer? Vad är det för sång - nån man borde känna till? Har du lust att maila texten?

  Kramar,
  Josse

  SvaraRadera
 3. Ja, bilden är från en rastgård, vet ej om det är från Göteborgs häkte, men skulle kunna vara.
  Låten är av Seize the Day, jag la upp den på Facebook nu. En väldigt stark låt, mot bakgrund av östtimoresernas lidanden och britternas vapenförsäljning till Indonesien medan ockupationen av Östtimor pågick.

  SvaraRadera
 4. Oj... är det verkligen en rastgård? Jag trodde man fick vara utomhus i alla fall... Hur stor är den där betongbunkern? Där är ju inget gräs... Du var på ett sånt häkte en månad förra året - jag fattade nog aldrig riktigt...
  Hoppas det inte ser lika bedrövligt ut inne i cellerna i a f.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är ju utomhus så till vida att det bara är galler uppåt ... Man kan ta runt fem steg utmed långsidan och tre utmed kortsidan.

  SvaraRadera
 6. Oj... ser mkt större ut på bilden - kanske beror på vinkeln. Det borde bli ca 10-12 kvadrat - högst. Inte mycket till promenadsträcka...

  SvaraRadera